Lăptișorul de matcă este o secreție a albinei melifere utilizată în hrănirea larvelor și a reginelor adulte. Este secretat de glandele situate în hipofaringele albinelor hrănitoare și este dat tuturor larvelor din colonie, indiferent de sexul sau casta lor.
În timpul procesului de creare a noilor regine, lucrătoarele construiesc celule regale speciale. Larvele din aceste celule sunt hrănite cu cantități mari de lăptișor de matcă. Acest tip de alimentație declanșează dezvoltarea morfologiei reginei, inclusiv a ovarelor complet dezvoltate necesare pentru depunerea ouălor.
Lăptișorul de matcă este uneori utilizat în medicina alternativă în categoria apiterapie. Este adesea vândut ca supliment alimentar pentru oameni. Însă Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat că dovezile actuale nu permit afirmarea faptului că consumul de lăptișor de matcă prezintă beneficii pentru sănătatea umană.
În Statele Unite, Food and Drug Administration a intentat o acțiune în justiție împotriva unor companii care comercializau produse pe bază de lăptișor de matcă folosind afirmații nefondate privind beneficiile pentru sănătate.
Cum se produce lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă este secretat de glandele situate în capul albinelor lucrătoare și este dat tuturor larvelor de albine, indiferent dacă acestea sunt destinate să devină trântori (masculi), lucrătoare (femele sterile) sau regine (femele fertile).
După trei zile, larvele de trântori și lucrătoare nu mai sunt hrănite cu lăptișor de matcă, dar larvele de regine continuă să primească această substanță specială pe tot parcursul dezvoltării lor [citare necesară].
Din ce este compusă gelatina regală?

Lăptișorul de matcă este compus din 67% apă, 12,5% proteine, 11% zaharuri simple (monozaharide), 6% acizi grași și 3,5% acid 10-hidroxi-2-decenic (10-HDA). De asemenea, conține oligoelemente, componente antibacteriene și antibiotice, acid pantotenic (vitamina B5), piridoxină (vitamina B6) și urme de vitamina C, [2] dar niciuna dintre vitaminele liposolubile: A, D, E sau K.
Laptisorul de matcă este compus din aproximativ două treimi apă, o optime proteine, 11% zaharuri simple, cantități mici de vitamina C și diverse oligoelemente și enzime.
Efectele lăptișorului de matcă asupra organismului

Laptisorul de matca poate provoca reactii alergice la om, de la urticarie la astm, ba chiar anafilaxie mortală. Incidența efectelor secundare alergice la persoanele care consumă lăptișor de matcă este necunoscută. Riscul de a avea o alergie la lăptișorul de matcă este mai mare la persoanele care au alte alergii.
Laptisorul de matcă este recoltat din celulele reginei stupului și vândut ca supliment sau în creme pentru piele, pentru a îmbunătăți producția de colagen. Dar și pentru a ameliora simptomele premenstruale și postmenopauzale și pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate.
Pentru cosmetice
Laptisorul de matcă este un ingredient popular în cremele pentru piele, iar cercetările confirmă utilizarea sa ca amplificator de colagen. Prin stimularea producției de colagen în piele, laptisorul de matcă contribuie, de asemenea, la protejarea pielii împotriva efectelor razelor ultraviolete.
Efecte epigenetice
Reginele și lucrătoarele albinelor domestice reprezintă unul dintre cele mai frapante exemple de polimorfism fenotipic controlat de mediu.
Chiar dacă două larve ar avea ADN identic, una fiind crescută pentru a deveni lucrătoare, iar cealaltă regină, cele două adulte ar fi foarte diferite între ele printr-o gamă largă de caracteristici, inclusiv diferențe anatomice și fiziologice, longevitate și capacitate de reproducere.
Reginele constituie casta sexuală feminină și au ovare mari și active, în timp ce lucrătoarele au doar ovare rudimentare și inactive și sunt funcțional sterile. Diviziunea dezvoltării regină-lucrătoare este controlată epigenetic printr-o alimentație diferențiată cu lăptișor de matcă; acest lucru pare să se datoreze în mod specific proteinei royalactină.
O larvă femelă destinată să devină regină este hrănită cu cantități mari de lăptișor de matcă, ceea ce declanșează o serie de evenimente moleculare care duc la dezvoltarea unei regine.
Reducerea la tăcere a expresiei unei enzime care metilează ADN-ul la larvele nou eclozate a avut un efect similar cu cel al lăptișorului de matcă asupra traiectoriei de dezvoltare a larvelor; majoritatea indivizilor cu un nivel redus de metilare a ADN-ului au devenit regine cu ovare complet dezvoltate.
Această descoperire sugerează că metilarea ADN-ului la albinele melifere permite modificarea diferențiată a expresiei informațiilor epigenetice în funcție de aportul nutrițional.
Oamenii pot consuma lăptișor de matcă?
Când este administrat oral: Lăptișorul de matcă este POSIBIL sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este administrat în doze adecvate. Doze de până la 4,8 g pe zi, timp de până la 1 an, au fost utilizate în condiții de siguranță. La persoanele astmatice sau alergice, lăptișorul de matcă poate provoca reacții alergice grave.
Lăptișorul de matcă duce la creșterea în greutate?
Suplimentarea cu lăptișor de matcă a redus semnificativ greutatea corporală medie, în timp ce aceasta a crescut nesemnificativ în grupul placebo.
Cum se cultivă lăptișorul de matcă?

Laptisorul de matca este recoltat prin stimularea coloniilor dotate cu stupi cu rame mobile pentru a produce matci de albine. Laptisorul de matca este colectat din fiecare celulă de matca (alveolă) atunci când larvele de matca au aproximativ patru zile.
Acestea sunt singurele celule în care se depun cantități mari; când gelatina regală este dată larvelor de albine lucrătoare, aceasta le este dată direct și ele o consumă pe măsură ce este produsă. În timp ce celulele larvelor de regine sunt „umplute” cu gelatină regală mult mai repede decât larvele o pot consuma. Prin urmare, recoltarea lăptișorului de matcă este practică numai în celulele reginelor.
Un stup bine gestionat pe durata unui sezon de 5-6 luni poate produce aproximativ 500 g (18 oz) de lăptișor de matcă. Deoarece produsul este perisabil, producătorii trebuie să aibă acces imediat la un depozit frigorific adecvat (de exemplu, un frigider sau un congelator domestic).
În care se păstrează lăptișorul de matcă până când este vândut sau transportat la un centru de colectare. Uneori, mierea sau ceara de albine sunt adăugate la lăptișorul de matcă, ceea ce ar trebui să favorizeze conservarea acestuia.
Lăptișorul de matcă este scump?

Prețul este de aproximativ 100 €/kg în vrac, dar poate fi mult mai ridicat sub formă transformată (cum ar fi comprimate, capsule sau flacoane), unde un kilogram poate costa consumatorul până la 3.300 €. Laptisorul de matcă este un lichid bogat în nutrienți.
Laptisorul de matca este acelasi lucru cu mierea?

Spre deosebire de miere, lăptișorul de matcă este în mod natural amar și acid. Albinele lucrătoare secretă această substanță în glandele lor pentru a-și hrăni larvele și reginele. Deși poate părea dezgustător, gustul nu împiedică oamenii să utilizeze lăptișorul de matcă ca supliment pentru îmbunătățirea diferitelor stări de sănătate.
