Vaca, în limbajul curent, este denumităbovină domestică, indiferent dacă estefemelasaumascul, sau derasă, în general din speciataur. Într-un sens precis, numele este datfemelei maturedin mai multemamifere mari, în specialbovinelor, elanilor, elefanților, leilor de mare și balenelor.
Vacile domesticesunt unul dintreanimaleledefermecele mai comune din lume, iar limba franceză dispune de mai multe cuvinte pentru a descrie aceste animale la diferite vârste. Un pui de vacă se numeșteun vițel. Un vițel femelă este uneori numitvițelă, iar un vițel masculvițel mascul.
Aveți bovine la ferma dvs. și doriți să le dați nume specifice fiecăreia?Consultați articolul nostru și veți găsi 92 de idei de nume pentru vacile dumneavoastră.
În acest articol, vă oferim informații solide despre această rasă de animale domestice. Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre cum să aveți grijă de o vacă.
Istorie naturală
Masculii și femelele aucoarneși, deși acestea sunt scurte la multe rase, pot atinge dimensiuni spectaculoase, cum ar fi la vacile dinTexasși vacileafricane. Unele rase sunt genetic fără coarne, iar multe alte vaci pot fidecoarnate(adicămuguriicoarnelor lor sunt distruși) la o vârstă fragedă pentru a facilita transportul și a face munca mai sigură. Vacile sunt renumite pentru glandele mariproducătoare de lapte(mamare), numiteușori, care aupatru uger(mameloane).
Vacile sunt bine adaptate lapășunat(se hrănesc cuiarbă), având o gură largă și dinți specializați pentru a mâncavegetație coriace. Adulții au 32 de dinți, dar nu au incisivi superiori și canini, având în schimb uncushion gingivalcare este utilizat pentru a ajuta la ruperea ierbii.Molariiaucreste circulareîn formă de lună.
Cea mai importantă adaptare a vacilor și a altorrumegătoareestestomacullor, care se caracterizează prinpatru camere, ca unrezervor de fermentare. În interiorulrumenului, cea mai mare cameră a stomacului,bacteriileși altemicroorganismedigereazăfibrele vegetalerezistente (celuloză). Pentru a facilita acest proces, vacile regurgitează și rumegă alimentele de mai multe ori înainte ca acestea să treacă în restulsistemului digestivprin celelalte camere ale stomacului.
Acest proces, numit „mestecare”, permite sortareadigestibilelor(materiale în curs de digestie) și absorbțianutrienților. Luându-și timp pentru a mesteca din nou hrana mai târziu, vacile nu au nevoie sămestecebine atunci când mănâncă. Acest lucru le permite să ingereze rapid cantități mari de iarbă în timp ce se află în poziția vulnerabilă cu capul în jos, necesară pentru pășunat.

Caracteristici fizice ale vacilor
1. Corpul
Vacile sunt, în general,trapezoidaleși au un corp lung șidreptunghiular. Bovinelede carnesunt mai musculoase; bovinelede lapteau o formă mai dreptunghiulară. Vacile sunt numite bovinecocoșate; fiecareexemplarare o cocoașă pe umeri.
Descoperiți beneficiile vacii pentru copii și adulți în acest articol dedicat.
Capul este mic în comparație cu dimensiunea corpului; are un bot lung și drept. Aceste animale au un gât puternic șifanoniproeminenți. Alte caracteristici fizice variază în funcție de rasă, cum ar fi poziția urechilor sau lungimea picioarelor.
2. Greutatea
Greutateașiînălțimeavariază considerabil între rasele debovine domestice. Unele cântăresc peste 3.000 de livre. Femelele din rasacanadianăde lapte cântăresc între 1.000 și 1.100 de livre. Tauriicharolaiscântăresc între 2.000 și peste 2.500 de livre, iar vacile între 1.250 și peste 2.000 de livre.
La vârsta de 2 ani, tauriibelgienicântăresc în medie puțin peste 1.700 de livre și măsoară aproximativ 53 de inci, în timp ce femelele de aceeași vârstă cântăresc în medie puțin peste 1.100 de livre. Greutatea preferată a unuitaur Dexteradult, o rasă mai mică, este sub 1.000 de livre; înălțimea preferată este de 38-44 inci la nivelul umerilor; o femelă Dexter de 3 ani ar trebui să măsoare între 3 și 3 1/2 picioare la nivelul umerilor și să cântărească mai puțin de 750 de livre.
3. Culoarea
Culoarea variază foarte mult de la o rasă la alta.Devonsau o culoare roșu-maroniu intens.Holsteinau caracteristica „amprenta de vacă” alb-negru.Dutch Beltedssunt negre, cu o centură albă distinctă în jurul abdomenului.
Alte rase prezintă variații de culoare de la un exemplar la altul.Brahmanii, de exemplu, au culori care variază de la gri deschis la aproape negru. Unele exemplare sunt roșiatice.
4. Viziune și auz
Vacile sunt specii depradă. Ochii lor sunt situați pe părțile laterale ale capului, ceea ce le permite să perceapă mișcările din jurul lor. Le ia mai mult timp să se concentreze asupra unor obiecte specifice.
Vederea lor periferică excelentă creează un efect panoramic în lateral. Auzul lor tinde să fie sensibil la sunete acute,rasele de laptemai mult decâtrasele de carne.
5. Digestia
Ierbivore, bovinele se hrănesc în principal cu iarbă șitulpini. Pentru a smulge iarba sau o plantă, bovinele își înfășoară limba în jurul plantei și o taie cu dinții inferiori. În locul incisivilor superiori, bovinele au „pernuțe dentare” ideale pentru a zdrobi iarba grosieră și alte plante superioare.superioare, bovinele au „pernuțe dentare” ideale pentru a zdrobi ierburile grosiere și altemateriale vegetale.
Vaca este unrumegător<, având un stomac cu patru compartimente. Aceste patru compartimente suntrumenul,reticululșiabomascul. Hrana trece mai întâi prin rumen și reticul, unde bacteriile ajută la descompunerea acesteia în balegă, o substanță pe care bovinele o regurgitează și o mestecă din nou. Apoi, hrana trece prin abomas și pătrunde în abomas. Acest proces digestiv poate dura între 70 și 100 de ore.

Cum să îngrijești o vacă?
Primul pas pe care trebuie să-l faci, indiferent dacă cumperi o vacă pentru a satisface nevoile familiei tale delapteșiproduse lactatesau dacă cumperiun efectivîntreagă de bovine pentru carne sau de vaci de lapte, este să vă asigurați că aveți mijloacele financiare necesare pentru a vă lansa în această aventură.
O singură vacă costă foarte mult dacă luăm în considerare hrană,adăpost,apășicheltuielile veterinare. Înainte de a vă lansa în această aventură, asigurați-vă că aveți venituri suficiente și că ați pus deoparte suficienți bani pentru a vă finanța proiectul.
Următorul pas este amenajarea instalațiilor. Chiar dacă creșteți o singură vacă de lapte, trebuie să îi asigurați un adăpost sigur și solid, cu un podea ușor de curățat și antiderapantă.
Învață să desenezi ușor o vacă urmând pașii din acest articol de blog creat de magazinul nostru.
Asigurându-te că instalațiile tale sunt sigure, curate, confortabile și primitoare, vei ajutabovinelorsă rămână calme, ceea ce este foarte important, deoarece facilitează manipularea lor, îmbunătățește calitatea laptelui și a cărnii și garantează siguranța.
Veți avea nevoie, de asemenea, de unțarcsolid pentru a separa animalele pentru îngrijiri veterinare și alte manipulări necesare. O zonă de pășunat deschisă și adăpostită este o altă adăugire importantă, care oferă protecție împotriva soarelui și constituie un loc bun pentru hrănirea mai multor bovine.
Bovinele mulțumite, ținute într-un mediu sigur și curat, sunt mult mai puțin susceptibile de a se îmbolnăvi sau de a suferi accidente care pot duce la probleme devacă culcată. O vacă culcată este o vacă care nu se poate ridica singură.
Există multe motive pentru care se poate întâmpla acest lucru, iar multe dintre ele pot fi evitate prin menținerea proprietății în stare bună. Unul dintre numeroasele motive poate fibalonarea, care poate fi tratată cu ajutorul mai multor metode, printre carebicarbonatuldesodă, de exemplu.
Sănătatea și nutriția vacilor
Înainte de a permite unei vaci să pună piciorul pe terenul dvs., trebuie să vă asigurați că dispuneți de o sursă bună de hrană de înaltă calitate, defurajeși siloz. Silozul este similar cufânul, fiind fabricat dintr-o varietate de plante verzi și frunzoase.
Este tocat și conservat prinfermentareșiacidificare. Silozul este preparat special pentrurumegătoare(adică oi, capre și bovine).
De asemenea, trebuie să vă asigurați că aveți un spațiu de depozitare adecvat și sigur pentru furaje, fân, siloz, suplimente și alte provizii. Nu dați niciodată animalelor fân sau furaje stricate, mucegăite sau ruginite. Consumul de alimente de proastă calitate poate îmbolnăvi animalele sau pur și simplu le poate împiedica să mănânce.
Dacă doriți să aflați mai multe despre vaci, vă invităm să citiți acest articol de blog.
Bovinele pot înceta să mai mănânce din mai multe motive, printre care hrana de proastă calitate, hrana insuficientă șiboala. Pe lângă asigurarea unei cantități suficiente de hrană de înaltă calitate pentru vacile sau vitele dvs., trebuie să vă asigurați că aveți o relație bună de lucru cumedicul veterinar localși cu agentulde extensiune agricolă.
Acești doi profesioniști sunt indispensabili pentru a vă ajuta să identificațiproblemele de sănătateale animalelor dvs. și pentru a vă permite să rămâneți la curent cuvaccinările.

Cum să hrăniți vacile?
Bovinele suntrumegătoare, deci au patru stomacuri. Este important să le hrănim corect pentru a favoriza echilibrul bacteriilor benefice din intestin, astfel încât să le facilitămprocesul de digestieîn mai multe etape.
În cazul bovinelor noi, este important să știți ce au mâncat și să le oferiți aceeașihrană, cel puțin în primele săptămâni. Efectuați orice schimbare în alimentație foarte gradual în primele 7-10 zile.
O schimbare bruscă în alimentație poate dezechilibra bacteriile intestinale utile și poate provoca modificări nedorite înpH-ulsucurilor digestive ale vacilor.
S-ar putea să fiți surprins de cantitatea de hrană pe care o pot consuma bovinele. Bovinele crescute pentruproducția de carnesau lapte trebuie să consume zilnic aproximativ 3% din greutatea lor corporală totală sub formă de hrană.
În plus, ele trebuie să aibă în permanență la dispoziție furaje sau siloz pentru a menține sistemul digestiv ocupat. Acest lucru permite funcționarea corectă a acestuia. În plus, bovinele care nu au nimic derânduitde ronțăit devin anxioase, ceea ce le afectează sănătatea generală, precum și calitatea și cantitatea de lapte sau carne pe care o produc.
Este posibil să fie necesar să utilizați alimente complementare bogate încaloriiîn perioadele de secetă sau când vacile sunt gestante sau alăptează viței. Iată câteva alegeri bune:
- Făină din semințe de bumbac
- Făină de soia
- Orz
- Grâu
- Varech
- Ovăz
- Porumb
Consultați medicul veterinar și agentul de vulgarizare agricolă pentru a alege vitaminele și mineralele potrivite pe care să le adăugați în hrana animalelor dvs. pentru a obține cele mai bune rezultate. Este întotdeauna bine să aveți la îndemână un bloc de minerale și un bloc de sare albă. Este preferabil să le păstrați la adăpost, pentru a nu fi distruse și irosite de ploaie.

Domesticirea și producția economică
Vacile sunt animale domesticeongulate(mamifere cu copite) și se găsesc peste tot, chiar și alături de oameni. Stocurile mondiale de vaci erau estimate la aproape un miliard de animale în 2016, India, Brazilia șiChinaavând cele mai mari populații (reprezentând împreună aproximativ o treime din totalul vacilor).
Vacile au fost domesticite pentru prima dată în urmă cu 8 000-10 000 de ani, pornind de la aurochs, ospecie sălbaticăde bovine care cutreiera odinioarăEurasia. Aurochsul sălbatic a dispărut la începutul anilor 1600, ca urmare a vânătorii excesive și a pierderii habitatului din cauza expansiunii agriculturii(șia turmelordomestice). Astăzi, există două rase de vaci recunoscute pe scară largă: zebudin Asiade Estsau Zantouși vacile fără cap din Europa de Vest,deși cele două forme se pot încrucișa cu ușurință. Studiile genetice au arătat că ambele forme sunt derivate din bizon, dar sunt produsul unor evenimente de domesticire independente.
Vacile au fost domesticite inițial ca animale „multifuncționale”, utilizate ca animale detracțiune, dar și pentru lapte și carne. Specializările regionale au dus la formarea unei serii de varietăți, sau rase, adaptate la diferiteclimaturisau selectate pentru a pune în valoarecaracteristiciimportante, cum ar fiproducția de lapte sau carne. Vacile sunt utilizate de om în multe alte moduri, în special ca sursă depielepentruîmbrăcăminteși alte produse și, deși acest lucru este controversat, ca participante la evenimente sportive (de exemplu, corida, călăria taurilor și rodeo). Vacile pot fi, de asemenea, un indicator al bogăției și sunt chiar venerate ca animale sacre în anumite religii (vezi caracterul sacru al vacii). Istoric,europeniidinnordși-au construit locuințele lângă sau deasupra grajdurilor vacilor, creând astfel „hambar” încălzite de căldura corporală a vacilor.
Toatemamifereleproduc lapte pentru a-și hrăni puii, dar vacile de lapte, precum celebra vacăHolstein-Friesian, au fost crescute special pentru a produce cantități foarte mari de lapte. Deoarece numai femelele produc lapte, ele sunt mult mai numeroase înindustria lactatelor.Taurii de lapte
Nu ratați ofertele din micul nostru magazin din colecția de vaci.
O vacă de lapteoccidentalătipică este mulsă de obicei de două ori pe zi și produce în medie 30 de litri de lapte pe zi; însă cantitatea reală produsă depinde de vârsta și rasa vacii. Majoritatea mulgerilor moderne nu se fac manual, ci cu ajutorul mașinilor.
Vacile au de obicei primulvițelcând au puțin sub doi ani, vițeii unici sunt tipici, deși uneori existăgemeni, iar fiecare vacă poate danașterela zece viței sau mai mulți. Deși vacile pot trăi 20 de ani sau mai mult, vacile de lapte în vârstă sunt adesea retrase din turmele comerciale și utilizate pentru carne atunci când producția lor de lapte începe să scadă.
Carneavitelor adultese numește „carne de vită”. ; carnea vițeilor (sacrificați de obicei la vârsta de trei luni) este denumită „vițel”.Bovinele pentru carne, precum rasele comuneHerefordșiAberdeen-Angus, sunt crescute pentru a producemușchimai degrabă decât lapte și sunt adesea mult mai mari decât vacile de lapte. Rasele de bovine pentru carne prezintă caracteristici diferite în ceea ce privește rata decreștere, conținutul de grăsime al cărnii, rezistența la boli și capacitatea de a suporta seceta. Pe lângă


