Consumul la fermă și în circuit scurt: impactul asupra agricultorilor

Astăzi, asistăm la apariția unormișcări angajate pentru un viitor diferit, mai aproape de natură și mai în armonie cu mediul. Se conturează o anumită revenire la simplitate, care aduce cu sine o conștientizare unică asupra situației planetei noastre și a viitorului pe care îl vom oferi copiilor noștri.

Printre aceste inițiative entuziaste,strong>consumul local în circuit scurttoferă multor gospodării posibilitatea de a trăi altfel, datorită conștientizării modului lor de consum. Mâncați sănătos, respectând natura și încurajând producătorii locali! Ce mai puteți cere? Vă explicăm mai multe în acest articol.

Banner porte-chei vacă de lapte

Vânzarea directă către consumatori: un nou mod de comercializare

Relația care tinde să se stabilească între unconsumator preocupat de sănătatea sa și de impactul său asupra mediuluiși un producător dornic să-și valorifice produsele ia forma unui consum solidar și rațional. Evitarea multiplicării intermediarilor devine încet-încet o nouă normă, iar sistemul de distribuție pe scară largă slăbește în ochii unor persoane angajate.

Consumul în circuit scurt își ocupă locul care i se cuvine în schimbările operate pentru unviitor mai sănătos, mai senin și mai echitabilpentru natura care ne înconjoară. Agricultorii au înțeles bine această nouă tendință plină de sens și au adăugat un plus la oferta lor, propunând în fermele lor câteva puncte de vânzare accesibile persoanelor dornice să le cumpere produsele. Acest nou mod de distribuție la scară mai mică are unimpact direct asupra producătorilor localiși este benefic pentru fiecare dintre noi.

Consumul la fermă și în circuit scurt: impactul asupra fermierilor

Ce este un circuit scurt alimentar?

Un circuit scurt este un mod dedistribuire a produselor agricole de la producător la consumatorcare are un singur intermediar. Consumatorii doresc din ce în ce mai mult să aibă o legătură directă cu producătorii locali. Ei vor să mănânce sănătos, să consume produse locale și, mai ales, să știe de unde provin produsele pe care le cumpără. Datorită circuitului scurt șitransparenței producătorilor, acești noi actori ai consumului își văd nevoile satisfăcute.

Cum devine ferma un loc privilegiat de comercializare?

Pentru a putea intra în sistemul de consum al circuitelor scurte, producătorii locali au trebuit să găsească soluții. Vânzarea directă la fermăa fost una dintre ele. Fermierii au amenajat magazine în exploatațiile lor pentru a-și vinde produsele. Fie că este vorba de legume, fructe sau alte produse, acest nou punct de vânzare de proximitate are multe avantaje, printre care acela de a vinde produse proaspete și de sezon.

Cu toate acestea, nu toți au ales să deschidă un punct de vânzare în exploatația lor. Există și altemodalități de vânzare a produselor artizanale și localepentru acești fermieri care doresc să nu piardă din vedere vânzarea în circuit scurt.

Vânzarea tradițională pepiețe

Acest mod emblematic dea vinde produsele fără intermediariîntre agricultor și consumator este cunoscută de toți și există de la începutul timpurilor. Participarea la vânzarea produselor agricole pe piețe permite să te faci cunoscut unui număr mai mare de clienți și să creezi o relație comercială apreciată. Consumatorii pot face cumpărături în liniște și pot descoperi produsele agricole din regiunea lor fără a intra într-un magazin și beneficiind de sfaturile producătorului însuși.

Banner tricou vacă bandana

Vânzări cooperative realizate printr-un sistem colectiv

Cooperativa agricolă este undepozit de vânzare care reunește mai mulți producătorilocali. Acest tip de punct de vânzare permite consumatorilor să facă cumpărături de la diferiți producători simultan și să aibă acces la o varietate importantă de produse, fără a fi nevoiți să se deplaseze.

Utilitatea coșurilor cu produse de sezon

Anumite exploatații agricole pun în vânzarecoșuri cu legume de sezonpe care consumatorul le poate cumpăra, sub formă de abonament sau la bucată, direct de la fermă sau cu livrare la domiciliu. Acestea sunt coșuri cu legume sau fructe de sezon, cu unconținut variabil în funcție de culturile momentului. Fermierul pune la dispoziție recolta sa pentru un coș adaptat realităților de producție.

Lușurința vânzării pe internet

Agricultura evoluează, de asemenea, odată cu vremurile. Pentru a crește distribuția produselor alimentare, unii agricultori dezvoltăsite-uri de vânzare onlinepe internet. Cu ajutorul rețelelor sociale, aceștia ajung direct la consumatorii locali. Acest lucru le permite să împărtășească modul lor de viață și să fie transparenți în ceea ce privește modul de producție și funcționarea fermei lor.

Consumul la fermă și în circuit scurt: impactul asupra fermierilor

Doriți să aflați mai multe despre fermele-gazdă și domeniile agroturistice?

Vânzarea de produse alimentarepoate fi asigurată și de un serviciu de catering adecvat, adesea bio. Într-adevăr, unele ferme transformă o parte din exploatația lor în pensiune șioferă mese pentru oaspeți. Este o modalitate de:

  • a face cunoscută finalitatea propriei producții;
  • a împărtăși viața de zi cu zi;
  • a oferi produse alimentare ale altor fermieri din același teritoriu.

Avantajele fermei-gazdă

Ferma turistică prezintă mai multe avantajepentru menținerea agriculturii și a mediului, precum:

  • vânzarea directă de la producător la consumator ;
  • absența transformării industriale a produsului;
  • evitarea lanțului de distribuție al marilor lanțuri comerciale;
  • menținerea unei agriculturi locale.

Agroturismulvă oferă momente unice. În plus, acest principiu în plină expansiune se bazează pe oactivitate diferită de consumul de bunuri și servicii:

  • complet locală;
  • direct de la fermier;
  • pentru produse de casă.

Ferma agroturistică este, de asemenea, un loc unde consumatorii potplecaînvacanță. Prin această modalitate de a-și reabilita meseria, producătorii agricoli își deschidexploatațiile pentru turiștiîn căutare de autenticitate și de o nouă perspectivă asupra modului lor de viață.

Consumul la fermă și în circuit scurt: impactul asupra agricultorilor

Care este impactul circuitului scurt asupra agriculturii?

Un consum axat acum peun singur intermediar între producători și consumatori, adică pe circuite scurte, are un impact direct asupra agriculturii. Acest nou mod de consum permite:

  • participarea la o economie solidară și responsabilă;
  • contactul direct cu producătorii;
  • să faceți cumpărături direct de la producători;
  • să contribuiți la durabilitatea și redinamizarea agriculturii țărănești;
  • să creșteți marja realizată de agricultori din vânzările lor;
  • fermierilor să primească o remunerație directă;
  • să faceți lumea agricolă mai puțin izolată de a voastră;
  • să fiți atenți la nevoile fermierilor;
  • să reduceți costurile generate de transportul produselor alimentare, deplasându-vă direct la fermier.

Tricou negru cowgirl

Care sunt avantajele circuitului scurt?

Circuitele scurte prezintă avantaje atât pentru sănătatea tuturor, cât și pentru mediu și chiar pentru societate în general. Acest prim pas cătreun angajament de a consuma diferitduce adesea la altele! Începeți fără teamă, datorită consumului în circuit scurt, o schimbare de mentalitate și de comportament comunicativ.

Consumul la fermă și în circuit scurt: impactul asupra fermierilor

Un impact considerabil asupra mediului

Circuitul scurt a adus oconștientizare benefică față de lumea agricolă. Acest consum rațional reduce semnificativ impactul ecologic, în special datorită reducerii:

  • ambalajelor;
  • risipei alimentare;
  • transporturilor;
  • ambalajelor;
  • consumului de apă;
  • pesticidelor.

Efectele pozitive asupra sănătății dumneavoastră

Mulți consumatori afirmă că se simtmai sănătoși de când consumă produse locale. Adesea, alimentele provenite dinagriculturabiologicăsunt considerate mai sănătoase. Aceștia observă o creștere a energiei și o modificare a senzației de sațietate atunci când consumă fructe sau legume locale. Consumatorii activi susțin că alimentația lor este:

  • mai sănătoasă;
  • mai calitativă;
  • mai proaspătă;
  • mai bogată în vitamine și nutrienți;
  • mai gustoasă;
  • mai de sezon.

Consumul la fermă și în circuit scurt: impactul asupra agricultorilor

Consecințele sociale ale îndepărtării de consumul de masă

Fugind de marile lanțuri de distribuție și de rafturile lor lungi pline de produse alimentare fără suflet, creaținoi legături cu producătorii. Cumpărând de la ei, redați o dimensiune socială meseriei de agricultor. Deschideți ușa către un schimb uman inexistent de la apariția marilor centre comerciale.

Impactul economic considerabil pentru actorii locali

Avantajele circuitelor scurte nu sunt doar sociale, ecologice și sanitare. Există însă un aspect esențial în această abordare a consumului alternativ, care se traduce printr-un avantaj economic important. Producția de alimente și consumul local rațional contribuie laeconomia regiunii dumneavoastră. Mentalitățile se schimbă încet, dar sigur. În prezent, numeroase persoane angajate în mișcarea „Un alt viitor” promovează consumul local de la fermele din regiunea lor, pentru o economie solidară și responsabilă. Și acest lucru face emulație!

Consumul la fermă și în circuit scurt: impactul asupra agricultorilor

Cum să vă schimbați modul de consum?

Chiar dacă durează, ascensiunea circuitului scurt este de necontestat. Este evident că schimbarea profundă a modului de consum nu se face peste noapte. Organizația dvs. riscă, de asemenea, să fie afectată atât la nivelul obiceiurilor alimentare, cât și la nivelul organizării vieții cotidiene.

Această consumare locală, direct de la producători, influențează și gestionarea bugetului dvs. Contrar ideilor preconcepute, acest tip de schimbare de comportament nu se face neapărat în detrimentul consumatorului. Agricultorii, la rândul lor, au ocazia să-și vândăprodusele alimentare la prețul pe care îl dorescși, mai ales, la un preț corect. Contribuind la sistemul circuitului scurt, fluctuațiile pieței au un impact mai redus asupra producătorilor, care își pot permite o remunerație mai mare.

Care sunt gesturile zilnice pentru un consum mai economic, ecologic și echitabil?

Acțiuni simple, întreprinse zilnic, permit inițierea schimbării. Gândiți-vă la:

  • luați cu voi sacoșa de cumpărături;
  • mergeți să vă cumpărați produsele alimentare cu bicicleta sau pe jos;
  • cumpărați carnea de la măcelarul din cartierul vostru;
  • să vă aprovizionați cu legume și fructe de sezon de la un producător din apropierea locuinței dvs.;
  • să faceți cumpărăturile în cooperative sau magazine din apropiere;
  • să vă plimbați prin piețele din regiunea dvs.;
  • conștientizați bogăția producătorilor locali din zona dvs.;
  • gândiți-vă să reduceți numărul de recipiente și, prin urmare, cantitatea de deșeuri.

Pentru a contribui la durabilitatea agriculturii din regiunea dvs. și a fi solidar cu fermierii aflați în dificultate, puteți comanda și de pe site-ul nostru. Noi donăm un procent din cifra noastră de afaceri asociației „solidarité paysans“.

Consumul la fermă și în circuit scurt: impactul asupra fermierilor

Privilegiați circuitele scurte, o acțiune indispensabilă pentru lumea de mâine!

Pentru a avea grijă de voi, a vă menține sănătoși și a asigura viitorul micilor exploatații agricole, circuitele scurte rămân o soluție de alegere. Ajutați laredresarea profesiei de agricultor, mergeți direct la fermele lor pentru a descoperi exploatațiile lor și produsele minunate obținute dintr-o agricultură sănătoasă. Veți fi surprinși și încântați de bogăția regiunii voastre.Fiți actorii lumii de mâine, departe de globalizare. Priviți în jurul vostru: fermierii din apropierea voastră așteaptă doar să vă satisfacă nevoile. Circuitele scurte sunt viitorul nostru al tuturor! Acest mic pas către un consum responsabil poate avea un impact major asupra viitorului tuturor. Gândiți-vă la asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *