Agricultura ecologică este o metodă de agricultură fără produse chimice. Ea se concentrează pe îmbunătățireamicrobiologieica mijloc de a creștecreștereaplantelor și de a producerandamente.
I. Ce înseamnă agricultura ecologică?
Agricultura ecologică include (dar nu se limitează la)
- agricultura ecologică pe care o cunoaștem cu toții
- agricultura biodinamică
- agricultura durabilă
- agricultura secvențială naturală

Ce poate fi mai bun decât niște morcovi ecologici?
a. Care sunt avantajele?
Metodele de agricultură ecologică constituie un mijloc viabil de a produce produsenutritivede înaltăcalitatefără a utiliza cantități mari de îngrășăminte și pesticide convenționale și fără a recurge la modificări genetice.
b. Pe ce se bazează?
Agricultura ecologică se bazează în principal pe utilizareacompostuluiaerobșiinoculurilorlichide asociate,biofertilizanțilorși alți aditivi organici, precum și pe tehnici bune de gestionare pentru îmbunătățirea solului.
Agricultura ecologică funcționează cu sisteme șiprocesenaturalepentru a îmbunătăți soluloptim,sănătateaplantelor și animalelor, încorporând în același timp cele mai bune metode agricole „convenționale” pentru a menține nivelurile de producție și calitatea.
În cele din urmă, aceasta urmărește, de asemenea, rezultate în materie de nutriție alimentară și îmbunătățirea sănătății ecosistemelor.
II. De ce agricultura ecologică?
Agricultorii progresisti din întreaga lume caută alternative la practicile lor actuale de gestionare, în special la dependența lor crescândă de pesticide, erbicide, îngrășăminte artificiale și alți aditivi pe bază de sare.
a. O alternativă la metodele convenționale?
Agricultura ecologică este una dintre aceste alternative. Ea reprezintă o metodă viabilă de producere a unor produse nutritive de înaltă calitate. Abordarea ecologică se bazează pe ceea ce este măsurabil.
Abordarea biologică a agriculturii se bazează pe măsurarea vieții microbiene din sol, apoi pe aplicareamicrobilor, nutrienți, compost, de care solul are nevoie pentru a-și recăpăta echilibrul.
b. Înțelegerea ciclului de succesiune
O parte importantă a acestei abordări constă în înțelegerea ciclului de succesiune al solului. Relația dintre ciuperci și bacterii este diferită în diferite tipuri de ecosisteme, astfel încât raportul optim depinde de ceea ce se cultivă.
Datorită acestor cunoștințe, composturile, ceaiurile de compost și programele de aditivi pentru sol pot fi adaptate suprafeței specifice a terenului și culturii sau speciei de arbori dorite.
III. Ce trebuie făcut pentru a avea un sol de bună calitate?
- Echilibrațimineraleledin sol utilizând teste științifice privind activitatea microbiologică și analiza chimică.
- Aplicațiîmbunătățiripentru a îmbunătățistructura, biologia și disponibilitatea elementelor nutritive din sol.
- Adăugarea de humat și acid humic lichid la îngrășămintele convenționale pentru a îmbunătăți eficiența și creșterea rădăcinilor.
- Aplicarea unui tratamentnutritivși biologic al semințelor pentru a optimiza germinarea.
- Injectarea de lichid nutritiv șibiologievie.
- Aplicarea unei nutriții foliare (nu numai azot) cu biologie pentru a crește potențialul de randament și calitate, reducând în același timp riscurile de paraziți și boli.
- Aplicarea de ciuperci specifice reziduurilor vegetale pentru a crește conținutul de carbon al solului și elementele nutritive disponibile. Îmbunătățirea fertilității naturale a solurilor
Disponibilitateafosforuluiși acalciului, precum și prezența unei populațiimicrobieneactive și diversificate în sol, sunt esențiale pentru menținerea unei creșteri vegetale extrem de productive și durabile.
Practicile și gestionarea agricolă convențională, cum ar fi cultivarea continuă, dependența excesivă de pesticide și erbicide sau aplicarea excesivă de îngrășăminte convenționale, împiedică disponibilitatea acestor nutrienți și au un impact negativ asupra dimensiunii și diversității populației microbiene din sol.

IV. Înțelegerea fertilității naturale a solurilor
Agricultura ecologică se bazează pe principii științifice și pe bunul simț. Este esențial să înțelegem că microbii stau la baza tuturor sistemelor de producțieagricol. Mulți agricultori cunosc deja importanțamicrobilorîn alimentațiarumegătoarelor.
a. Bacteriile joacă un rol crucial
Un alt exemplu este rolulbacteriilorRhizobiumcare favorizează fixareaazotuluiîn leguminoase. Producătorii trebuie să înțeleagă procesele naturale care au loc în exploatațiile lor, apoi să învețe să identifice indicatorii care permit identificarea unei lipse de activitate microbiană – și efectul evident al acesteia asupra nutriției disponibile pentruplanteșianimale.

Insectele, bolile și buruienile sunt astfel de indicatori. Gestionarea convențională impune eliminarea acestor paraziți cu ajutorul pesticidelor.
b. De ce agricultura ecologică este mai eficientă?
Agricultura ecologicăurmărește să combatăcauzaacestor probleme, mai degrabă decât simptomele lor. Pentru a maximizanutrițiadisponibilă pentru plante și, prin urmare, pentru animale, este necesar să se creeze o activitate microbianăînfloritoareșidurabilăîn solul însuși.
În majoritatea solurilor cultivate și pășunate, dimensiunea și diversitatea lanțului trofic al solului sunt astăzi insuficiente pentru a asigura fertilitatea și nutriția vegetalăautonomela nivelurile de producție necesare. Nu numai că acest lucru diminuează cantitatea de materie organică transformată în humus și activitatea microbiană în timp, dar are și repercusiuni asupra capacității solului de a reține apa.
De exemplu, se estimează că o creștere de un procent a humusului poate permite solului să rețină 80 000 de litri de apă în plus pe hectar. Aplicarea de nutrienți microbieni, cum ar fi culturile lichide fermentate, pe solul gol sau pe frunziș ajută la stabilirea unei populații microbiene înfloritoare și durabile în sol.
c. Mai multe bacterii pentru o fertilitate naturală mai bună
Prin îmbunătățireamaseișidiversitățiimicrobienedin sol, producătorii pot îmbunătățifertilitatea naturalăsolurilor lor. În schimb, acest lucru crește cantitatea de nutrienți disponibili pentru plante și, prin urmare, pentru animale.
Dacăsistemul este echilibrat, rețeaua alimentară a solului va contribui, de asemenea, la menținerea unuipHsatisfăcător în sol. Prin îmbunătățirea masei și diversității microbiene a solului, producătorii pot îmbunătăți fertilitatea naturală a solurilor lor. În schimb, acest lucru crește cantitatea de nutrienți disponibili pentru plante și, prin urmare, pentru animale.
V. Agricultura ecologică, o provocare majoră?
Agricultura ecologică reprezintă oprovocare majorăpentru gândirea convențională. (În ciuda acestui fapt, mulți agricultori australieni au integrat deja cu succes principiile agriculturii ecologice în exploatațiile lor; însă majoritatea producătorilor trebuie să vadă acest lucru în practică înainte de a-l putea înțelege cu adevărat).

VI. Cum să începeți să practicați agricultura ecologică?
Mulți agricultori care au urmat cursurile și forumurile noastre ne pun această întrebare: „De unde să încep cu agricultura ecologică? Răspunsul la această întrebare este complex și diferit pentru fiecare exploatație agricolă, dar, pe scurt, recomandăm următoarele:
Rețineți că sănătatea plantelor și randamentul culturilor depind de sănătatea solului.
- Echilibrațimineralele din sol pentru a favorizaviațasolului,structurasolului,producția vegetalășisănătateaanimală.
- Analizațisolul pentru a determina ceconține.
- Creșteți conținutul dematerie organicăși dehumusdin solul dvs. utilizândmulcirea, îngrășământul verde și compostarea sau utilizând pășuni în rotație.
- Utilizațicompost testatde către unorganismindependent. Puțini furnizori de compost înțeleg că acesta trebuie produs cu o gestionare riguroasă și că trebuie să conțină un număr mare de specii microbiologice benefice.
- Luați în considerare metode de gestionare care să sporească viața benefică a solului, cum ar fiprotozoarele, ciuperci șiviermi de pământ.
- Aplicațicompostde bună calitate și alțiaditivipentru sol care îmbunătățescstimulențiivieții solului.
- Vizitați fermierii care practică cu succes agricultura ecologică și care își bazează deciziile pe dovezi științifice și pe ceea ce se vede la suprafață.
- Regândiți și adaptați programul dvs. chimic: eliminați treptat îngrășămintele, erbicidele și pesticidele nocive, în măsura posibilului.
- Cărți de studiu și alte informații care încurajează metodele de agricultură ecologică.
- Participați la forumuri și cursuri care promovează agricultura ecologică, în special atunci când există studii de caz privind proprietăți de mici și mari dimensiuni.
- Solicitați serviciile unui consultant în agricultură ecologică care cunoaște bine comunitățile microbiologice din sol și importanța acestora pentru productivitate și durabilitate pe termen lung.
- Alăturați-vă unui grup de studiu privind agricultura ecologică. În cadrul acestor grupuri, veți beneficia de sprijinul și contribuțiile colegilor dvs. agricultori care au decis, de asemenea, să urmeze calea agriculturii ecologice. În aceste grupuri sunt abordate și discutate aspecte legate de aplicarea practică.
- Contactați un laborator pentru o analiză și o consultare privind biologia solului.
- Echilibrați mineralele din sol pentru a îmbunătăți viața solului, structura solului, producția vegetală și sănătatea animalelor.


