Găinile, sau cum ouăle lor au devenit simbolul Paștelui

Duminică, 4 aprilie, vom sărbători Paștele și, cu siguranță, victoria vânătorii noastre de ouă de ciocolată găsite în grădinile noastre (sau în apartamentele noastre, funcționează la fel de bine). Francezii sunt mari consumatori de ouă, consumând 217 pe an!

În ceea ce privește ouăle de ciocolată, se vând nu mai puțin de 4000 de tone în fiecare an. Dar cunoașteți cu adevărat ouăle în detaliu și tradițiile legate de (ouă) în perioada Postului ? Este ocazia perfectă pentru a reveni asupra unuia dintre cele mai consumate alimente în viața de zi cu zi, fie că este din ciocolată sau nu! Banner găină de curte

Ce este un ou?

Oul este unul dintre cele mai fascinante procese, atât de fascinant încât pare magie. O găină depune un ou în fiecare zi și nu are neapărat nevoie de un cocoș pentru asta. De fapt, majoritatea fermelor de găini ouătoare nu au cocoși și preferă celibatul. În acest caz, oul va fi ulterior steril. În timpul formării acestuia, ovocitele găinii se dezvoltă pentru a deveni gălbenușul după 10 zile. După o ședere într-un canal numit oviduct, albușul se formează în jurul său, și asta în doar câteva ore.

În ceea ce privește coaja , aceasta se formează datorită efectului calciului stocat în oasele și intestinele găinii. O găină bine hrănită înseamnă o coajă mai solidă! Oul capătă astfel forma sa ovoidală și se mineralizează cu cristale de calcit . Această mineralizare este una dintre cele mai rapide din lumea vie! Găinile, sau cum ouăle lor au devenit simbolul Paștelui

Cum să alegi un ou bun?

Nu toate ouăle sunt la fel, de aceea este important să acordați atenție provenienței și condițiilor de creștere ale găinilor. Pentru a face acest lucru, este esențial să verificați codul ouălor prezent pe coajă. Prima cifră indică locul în care a fost crescută găina: 0 pentru creștere în aer liber, 1 pentru crescute într-o clădire industrială cu acces la o pășune, 2 pentru crescute într-o clădire industrială fără acces la exterior, dar cu lumină naturală și 3 pentru crescute într-o clădire industrială cu lumină artificială, fără acces la o pășune.

Cele două litere care urmează indică proveniența ouălor, iar ultimele cifre indică numărul fermei, din motive de trasabilitate. Franța fiind primul producător european de ouă, ouăle franceze sunt prezente în majoritate pe piața națională.

Urmărirea acestor indicatori vă permite să aflați mai multe despre calitatea ouălor dvs., deoarece mențiunile care se găsesc pe cutii, precum „ouă proaspete”, „ouă de fermă ”, sunt adesea înșelătoare și nu înseamnă mare lucru. În plus, eticheta „Label Rouge” oferă informații suplimentare despre calitatea ouălor. De fapt, găinile crescute sub această etichetă beneficiază, în general, de condiții de creștere mai bune. Pe lângă informațiile despre cum să alegeți ouăle, este timpul să vă oferim câteva informații despre ele, care vă vor ajuta să dormiți mai liniștiți! Tote Bag Maman Poule

5 lucruri de știut despre ouă

Oul este bun pentru sănătate

Știm că este bogat în proteine, dar conține și antioxidanți, vitaminele A, B12 și D, precum și 9 aminoacizi care contribuie la sănătatea țesuturilor și a celulelor organismului. Consumul de ouă întărește părul și unghiile și menține mușchii în formă.

Cojile ouălor sunt poroase

Acesta este principalul motiv pentru care absoarbe mirosurile altor alimente. Aroma ouălor se poate altera, de aceea trebuie păstrate în cutia specială pentru ouă.

Ouăle nu au toate aceeași culoare

Culoarea cojii depinde de rasa găinii. Există ouă de toate culorile: maro, albe, verzi, pe scurt, toate culorile curcubeului. De aceea, în Franța se găsesc mai ales ouă bej, în timp ce în Statele Unite sunt mai degrabă albe. De acum înainte, veți fi mai atenți la acest detaliu când plecați în călătorie!

Nu spălați niciodată ouăle

Bariera protectoare de pe coajă se îndepărtează la contactul cu apa și poate provoca riscuri de contaminare. Tot în Statele Unite (desigur!), ouăle trebuie păstrate direct la rece, deoarece sunt spălate înainte de vânzare.

Scufundați oul într-un pahar cu apă pentru a afla dacă mai este comestibil

dacă este proaspăt și se scufundă, trebuie consumat rapid; dacă rămâne în mijlocul paharului, înseamnă că nu mai este comestibil; dacă plutește, înseamnă că nu mai este comestibil. Acum că știți totul despre ouă, să ne interesăm de ouăle de ciocolată. Găinile, sau cum ouăle lor au devenit simbolul Paștelui

Originile antice ale oului de Paște

Originile ouălui de Paște datează din Antichitate, când era interzis să se mănânce ouă în perioada Postului Mare. Ouăle ouate de găini erau păstrate până la Paște, când, după ce erau binecuvântate și vopsite, erau date copiilor. Egiptenii și persanii le vopseau pentru a simboliza renașterea vieții, în timp ce în antichitatea galică, druizii le vopseau în roșu pentru a sărbători soarele. Apoi, în secolul al IX-lea, Biserica Catolică interzicând și ea consumul de ouă, surplusul ouat de găini era atunci decorat cu ornamentele pe care le cunoaștem atât de bine astăzi.

În cele din urmă, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, la curțile princiare, ouăle erau bogat decorate și oferite cu surprize pentru a seduce. Ludovic al XV-lea i-a oferit chiar unul uriaș amantei sale, Madame du Barry, care a descoperit în interiorul acestuia o statuetă a lui Cupidon! Găinile, sau cum ouăle lor au devenit simbolul Paștelui

De ce ouăle de găină au devenit ciocolată…

Nu se știe încă data la care a apărut ideea de a crea ouă de ciocolată. În secolul al XVII-lea, însă, în Alsacia s-a început să se spargă ouăle pe o parte și să se golească pentru a le umple cu ciocolată.

Abia în secolul al XIX-lea au început să apară ouăle din ciocolată , datorită noilor tehnici de prelucrare a pastei de cacao și apariției unor forme speciale care permiteau obținerea acestor forme ovoide. Astăzi, ouăle de ciocolată sunt comercializate pe scară largă și pot fi găsite în toate formele, gusturile și culorile. Nu mai au mare lucru în comun cu cele ale găinilor, dar continuă să încânte micii și cei mari !

Și găina în toate acestea?

Este cert că pe 4 aprilie, iepurele (articole despre acest animal cu urechi mari sunt prezente pe blog) va concura cu găina, deoarece el se va ocupa de livrare, chiar și în ciuda cursei de noapte. Simbol al fertilității și al iubirii, el a fost asociat în mod natural cu sărbătoarea Paștelui de către creștini. În așa măsură încât s-a ajuns să se creadă că iepurele era cel care distribuia ouăle, în detrimentul nefericitei găini.

Ea se străduiește însă foarte mult. În timp ce în anii 1900 o găină oua în medie 80 de ouă pe an, astăzi găinile crescute în baterii ouă peste 300 de ouă pe an! Cauza principală este selecția genetică, crearea de găini ouătoare hibride , dar și modificările aduse alimentației sale.
Banner guler găină

Morfologia găinii se schimbă

Creșterea intensivă a revoluționat complet lumea păsărilor, chiar și din punct de vedere fizic. Găinile de astăzi au o morfologie complet diferită de cea a strămoșilor lor, atât în ceea ce privește scheletul , supradimensionat, cât și compoziția chimică a oaselor , sau chiar genetica în general. De asemenea, sunt mai mari, dar, prin urmare, trăiesc mai puțin: în timp ce un cocoș sălbatic are o speranță de viață cuprinsă între 3 și 11 ani, găinile ouătoare trăiesc doar un an!

Pare așadar esențial să ne revizuim modul în care consumăm ouăle, trecând printr-o sensibilizare la soarta acestor doamne cu pene . Reducând, de exemplu, consumul de ouă, vă veți putea uita la găinile din curte fără să vă simțiți vinovați! Preferați ouăle de ciocolată în locul celor de la prietenele noastre, evitând astfel criza de ficat.

Acum știți totul despre găini și darurile lor zilnice. Paștele nu mai are niciun secret! Voi, iubitori de ouă și găini, fie ele din carne sau din ciocolată, înțelegeți locul și importanța pe care le au în viețile noastre. Din generație în generație, transmiterea acestor valori către prietenele noastre cu pene înseamnă să le perpetuăm existența și să savurăm mai bine ouăle (de Paște). Și nu uitați, odată găină, mereu ouă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *