Când vorbim despreanimalele defermă, aceasta este prima la care ne gândim,vaca!Acest mamifer rumegător pe care suntem obișnuiți să-l vedem păscând liniștit în câmpuri și pajiști, dar îl cunoașteți cu adevărat?Aparținând familieibovinelor, vacile pot cântări între500 și 900 de kilogrameîn funcție de rasă și au osperanță de viațăde aproximativ 20 de ani. Se hrănesc în principal cu iarbă sau fân, iar semințele și soia nu sunt deloc potrivite pentru ele.
Vacile sunt cele mai numeroasemamifere cu copitedomesticite, putând fi văzute peste tot unde trăiesc oamenii. Se estimează că în 2016 existau aproape un miliard de vaci în întreaga lume, India, Brazilia și China având cele mai mari populații. Vaca este unul dintre animalele preferate alecămării.
Un pui de vacă se numeștevițel. Se numeștevițea, o femelă care nu a avut încă pui, însă după ce a dat naștere primului său vițel, o vițea devine vacă.
Un mascul adult se numeștetaur. Bovinele masculine sunt de obicei castrate pentru a reduce agresivitatea și a le face mai docile. Tinerii masculi care au fost castrați sunt numiți boi sau tauri, în timp ce masculii adulți castrați sunt numițivite. Grupurile de vaci, bovine și boi sunt numite turme.
Istoria vacii
Omul a început sădomesticeascăvacile în urmă cu aproximativ 9 000 de ani, pornind de la bour,bovinelorcare se găseau în toată Eurasia. Acestea au dispărut în anii 1600, din cauza vânătorii excesive și a expansiuniiagriculturii. În prezent, există două forme recunoscute de vaci: zebu sau bovinele cu cocoașă din Asia de Est și bovinele fără cocoașă din Eurasia de Vest, deși cele două forme se încrucișează ușor. Studiile demonstrează că ambele forme descind dinaurochs, însă sunt produsul domesticirii independente.

Cum arată o vacă?
Vacile sunt creaturi mariși îndesatecare există într-o mare varietate de culori, dimensiuni și chiar forme. Majoritatea imaginilor care ne vin în minte sunt cele ale animalelor albe, cu petemarinegre și ugermari, care se hrănesc în pășuni verzi și intră în grajd pentru a fi mulse.
Cu toate acestea, nu toate vacile/strong>nu sunt alb-negre: ele pot fi toatemaro, toate albe, toate negre, toate galbene și chiar toate roșii; unele sunt chiar de culoare portocalie. Altele au corpul negru, roșu, galben, maro sau portocaliu și fața albă.
Diferitele rase de vaci
Peste1000rase debovinesunt recunoscute în lume, unele fiind adaptate climatului local, altele fiind crescute de om pentru utilizări specializate. Rasele bovine se împart în două tipuri mari, care sunt considerate fie ca două specii strâns legate, fie ca două subspecii ale aceleiași specii. Bovinele numitezebu sunt adaptate pentru a trăi în zone cu climă caldă și provin din regiuni tropicale precum India, Africa, China și Asia de Sud-Est.
Bos taurus(sau Bos taurus taurus), denumit în general bovină „taurină”, este adaptat în general la climă mai răcoroasă și include aproape toate rasele de bovine originare din Europa, regiunea mediteraneană și nordul Asiei. Probabil că ambele specii erau prezente încă din Antichitate în nordul Africii și în Orientul Mijlociu, unde au avut loc probabil hibridizări naturale și umane. În prezent, hibrizii Taurus/indicus sunt crescuți pe scară largă în multe regiuni calde, combinând caracteristicile celor două tipuri ancestrale (cum ar fi vitele Sanga din Africa sau Brangus [un amestec de Brahma și Angus] în regiunile calde ale Statelor Unite).
În anumite regiuni ale lumii, se găsesc și alte specii de bovine (sălbatice sau domesticite), iar unele dintre ele sunt atât de apropiate de bovinele taurine și indicus încât au fost createhibriziinterspecii. Printre exemple se numără bovinele pitice Lulu din munții Nepalului cu sânge de iac,[2] Beefalo din America de Nord cu gene de bizon, rasa Selembu din India și Bhutan cu gene gayal. Pe lângă acești hibrizi fertili, există hibrizisterili, cum ar fi Dzo mascul din Nepal, un hibrid bovin-iac crescut pentru lucrări agricole – precum catârul și măgarul, el trebuie crescut în mod continuu din cele două specii părinte.
Abundență
Originar din Valea Abundenței, după cum sugerează și numele său,blana sa este roșie, este de talie medie și obișnuiește să se deplaseze în munți și în zone dificile. Se găsește în centrul Franței.
Bretonne pie noire
Aceastăvițearelativ mică, originară din Finistère, areo blană alb-negru, după cum îi spune și numele. În ceea ce privește hrana, se mulțumește cu puțin și solurile sărace sunt foarte potrivite pentru ea. Este o rasă pe care crescătorii încearcă să o păstreze, datorită efectivului redus.
Corsica
Vaca corsicană se recunoaște datorităblănii sale de culoare galben-roșcatșicoarnelorînalte și lungi. Poate fi întâlnită pe toată insula, de obicei în libertate, așa cum este crescută. Rezistența sa mare la căldură îi permite să se simtă perfect confortabilă pe insula frumuseții. În Corsica, foarte puține bovine sunt utilizate pentru producția deproduse lactate, deoarecetradiția este mai degrabă de a folosi lapte de oaie.
Gasconne
Creșterea raselor Gasconne se face în sud-vestul Franței, mai precis în Pirinei. Este de talie medie, areo blană de culoare gri argintiuși are coarne în formă de liră care o caracterizează.
Jersiaise
Această rasă provine de pe insula Jersey, din nord-vestul Franței. Este mică, deoarece nu depășește132 cm la greabăn, are o blană de culoare galben-roșcat și numeroase aptitudini, în special în rolul său devacă de lapte, deoarece laptele său este foarte bogat.
Limousine
Este originară dinLimousin, este relativ mare și are o blană de culoare roșu aprins. Datorită calităților sale deosebite de adaptare, este prezentă în numeroase regiuni din Franța și în multe țări din lume.
Montbéliarde
Rasa Montbéliarde a apărut în estul Franței, înFranche-Comté, fiind de altfel cea care ne oferă celebrul brânză „comté”! Este de talie medie, cu coarne destul de scurte șiblana roșie.
Normande
Sunt destul de mari și aublana pestriță<, fiind prezente în special în vestul țării, de unde provin. Este o rasă în principal lactată și este apreciată de crescători pentru ușurința cu care fată.
Parthenaise
Se recunoaște după blana sa uniformă de culoare grâu și talia medie. Este originară din centrul-vestul Franței, din regiuneaParthenay, este orasă lactată.
Prim’ Holstein
Franceză din1990, această rasă de vaci de lapte este cunoscută pentru producția de lapte foarte bogat înproteineși pentru facilitățilede îngrășare. Ea reprezintă singură peste 80% din producția de lapte franceză.
Salers
Rasa Salers este originară din Masivul Central, are o blană de culoare roșu-burgund, păr lung și coarne mici. Este considerată o mamă foarte bună datorităcalităților sale de alăptare, iar laptele său este utilizat în principal pentru producția de brânză.
Tarentaise
Este rasa savoiardă a grupului, areblana de culoare galben-roșcatși este de talie medie. Se găsește în Savoia și, prin urmare, nu are nicio problemă să trăiască la munte.
Vosgienne
Fermelede Vosgiennes sunt prezente în toată partea de est a Franței, în special în Vosges, la munte. Blana acestei rase bovine estepătată cu negru sau roșuși are o statură medie.
La fermă,femelesunt utilizate în mare măsură pentru producția de lapte, deși multe dintre ele ajung la abator pentru a fi utilizate în producția de carne.
Sperăm că ți-am oferit mai multe informații desprediferitele rase de vacifranceze, obiceiurile lor, creșterea lor și modul în care le poți diferenția.

Rolul vacii la fermă
La fermă, ea poate ajuta omul în sarcinile zilnice și producelaptecare poate fi folosit ulterior pentru a produce tot felul debrânzeturi. Între ele, animalele comunică prin gesturi, mișcări ale capului, ale corpului, prin postura lor și, mai ales, prin mirosuri. În plus, ele sunt capabile să stabilească o ierarhie socială în cadrulturmei lor.
În timpul zilei, regina fermei petrece aproximativ 4 ore dormind, între 6 și 10 ore mâncând șirumegând, iar restul timpului îl petrece observând peisajul, culcată sau în picioare înpășuneaîmpreună cu prietenele sale.Un aspect foarte important este relația vacilor cu vițeii lor, separarea fiind o despărțire dureroasă pentru ambele părți… Franța este țara cu cea mai mare varietate de vaci din lume,25 de rasecare poartă, în general, numele zonei geografice din care provin, reprezentând bineteritoriile franceze.
La început, vacile eraudomesticiteca animale polivalente, pentru tracțiune, dar și pentru lapte. Diferențeleregionaleau permis formarea de varietăți și rase adaptate la diferite climate, cu scopul de a valorifica caracteristici prețioase, precum producția de lapte.
În anumite religii, vaca este venerată și este un semn al bogăției, fiind un animal sacru în India, de exemplu. Inițial, europenii își construiau locuințele foarte aproape degrajduri, acestea fiind numite „grajduri-case” încălzite de căldura vacilor.Vacile de lapte, în special vacile Holstein, sunt crescute dintotdeauna pentru producția de lapte în cantități mari.
Tauriisunt în general dificil de crescut din cauza dimensiunilor mari, agresivității și puterii lor. De aceea, în multe ferme se recurge la inseminarea artificială. Mai multe rase de vaci de lapte au fost crescute pentru caracteristici specifice, cum ar fi îmbunătățirea randamentului sau producerea unui nivel dorit deproteineîn lapte.
Laptele de vacă este utilizat în multe produse alimentare; pe lângă consumul sub formă de băutură, laptele este utilizat pentru a produce, de exemplu,unt,iaurt,brânzăsauînghețată. Vacile de lapte pot produce lapte timp de 10 luni după nașterea vițelului. Vacile de lapte sunt, în general, mulse de două ori pe zi și produc aproximativ 30 de litri de lapte pe zi, dar această cantitate depinde de vârsta și rasa vacii. Astăzi, mulsul se face cu ajutorul mașinilor și nu mai este realizat manual.p>
De cele mai multe ori, vacile au primul vițel înainte de a împlini doi ani și fiecare vacă poate avea până la zece viței sau mai mulți în timpul vieții. Deși vacile pot trăi până la 20 de ani, majoritatea vacilor de lapte în vârstă ajung să fie folosite pentrucarnecând producția lor de lapte începe să scadă.
Ce mănâncă vacile?
Bovinelese hrănesc în principal cu plante. Cantitatea de hrană consumată zilnic variază în funcție de rasă, dar și de sex și vârstă. În Franța există peste 13 milioanehectaredepășunipentru aproximativ 20 de milioane de bovine.
- 64 % iarbă
- 20 % porumb însilozat
- 10 % cereale
- 5 % tărâțe
- 1 % minerale și vitamine
Bovinele sunt adaptate pentru a trăi lapășune, au o gură largă și dinți făcuți pentru a mâncavegetațiedură. Adulții au 32 de dinți, dar nu au incisivi superiori și canini. În gura lor se află un fel de pernuță gumată care servește la rupereaierbii. Molarii lor au creste paralele cu limba. Pentru a fi eficienta, mestecarea trebuie sa se faca cu o miscare circulara.
- Iarba: peste 50% din hrana vacilor este de fapt iarbă. Deși oamenii cred adesea că vacile de lapte sunt hrănite cu o dietă bogată încereale, în realitate ele mănâncă frunze și tulpini deporumb,grâușiovăz, dar nu sunt făcute să mănânce în mod special semințe/cereale.
- Cereale: vacile de lapte mănâncă totuși cereale, care reprezintă puțin mai puțin de un sfert din hrana lor. Multe sunt cultivate exclusiv pentru vaci, iar altele sunt reciclate dupăproducțiade alimente saubăuturi– cum ar fiorzulfolosit pentru fabricarea berii, de exemplu.
Restul hranei lor este alcătuit din ingrediente precumfructele cu coajă,pulpa de citrice(resturile de la producția de suc de portocale) și multe altele.

Câte vaci există în lume?
În 2019, efectivul mondial de bovine era de aproximativ989,03 milioanede capete, față de pesteun miliardde bovine în 2014.
Vacile caanimale de fermă
Domesticirea bovinelor a început cu 10 000-5 000 de ani în urmă. Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, bovinele sunt crescute pentru a furniza carne șiproduse lactate. Bovinele sunt folosite și ca animale de tracțiune pentru arat câmpurile sau transportul obiectelor grele. Pielea bovinelor este utilizată pentru producția de piele, iar gunoiul de grajd pentru combustibil și îngrășăminteagricole. În 2018, India avea cel mai mare număr de vaci de lapte din lume.
Creșterea bovinelor în Statele Unite
Carnea de vită, precum carnea de bou și de vițel, este unul dintre cele mai consumate tipuri de carne din întreaga lume și este deosebit de populară în Statele Unite. Statele Unite sunt primul producător decarne de vităși de vițel din toate țările lumii, conform datelor din 2019. În acel an, producția de carne de vită din Statele Unite a atins 12,73 milioane de tone metrice. Producția de&carne de vităpare să urmeze o tendință pozitivă în Statele Unite. Peste 32 de milioane de bovine au fost sacrificate anual în comerț și în ferme în Statele Unite în 2017, față de 30,7 milioane în anul precedent.
Anecdote despre vaci
- La fel ca oamenii,vacile(bovine) formează prietenii strânse și aleg să-și petreacă o mare parte din timp cu 2-4 indivizi preferați. De asemenea, sunt răzbunătoare timp de ani de zile și pot urî anumite persoane.
- Vacile manifestăemoțiiși s-a demonstrat că produc mai mult lapte atunci când sunt tratate mai bine și ca indivizi. Bovinele sunt entuziasmate când rezolvă probleme. Când au fost confruntate cu provocarea de a găsi o modalitate de a deschide o ușă pentru a ajunge lamâncare, bătăile inimii lor s-au accelerat, undele cerebrale au arătat excitare și unele chiar au sărit în aer.
- Vacile își arată entuziasmul când sunt lăsate să iasă într-uncâmpdupă perioade lungi petrecute în interior.
- Bovinele preferă să doarmă lângă familia lor, iar condițiile de somn sunt determinate de rangul indivizilor înierarhiasocială.
- Vacile suntmame
- Bovinele suntanimaleextrem de curioase și iscoditoare, gata să examineze orice.
- Ca multe alte animalede pășune, bovinele au un singur stomac, împărțit în patru compartimente sau camere: rumenul, reticulul, abomascul și abomascul. Acest lucru le permite să digere cerealele șiierburilecât mai eficient posibil.
- Bovinele au o vedere panoramică de aproape 360°. Acest lucru le permite să vadăprădătoriivenind din orice direcție.
- Bovinele au un simț almirosului excelent. Pot detecta mirosuri de la o distanță de până la 8 km. De asemenea, pot auzi sunete de frecvență joasă și înaltă, dincolo de capacitățile umane.
- Vaca este un animal protejat înhinduism, iar hindușii nu mănâncă carne de vită. Vacile suntcinstitcel puțin o dată pe an, în ziua de Gopastami. În această zi, vacile sunt spălate și împodobite în temple.
- Mahatma Gandhi a descrisvacaca „o poezie a compasiunii”, declarând totodată că „venerez vaca și voi apăra cultul ei împotriva întregii lumi”.
- Carnea de vacă este consumată pe scară largă în întreaga lume. Laptele de vacă este, de asemenea, consumat și utilizat pentru fabricarea altor produse, cum ar fibrânzașiunt. Multe persoane care consumă produse de origine animală ar dori să aleagă produse provenite de la animale crescute în sisteme cu un nivel superior de bunăstare. Majoritatea vacilor crescute în lume sunt crescute în sisteme decreștere intensivă, care le pot cauza suferințe enorme.

Expresii populare despre vacă
- Lovitura de vacă – Lovitură perfidă
- La vache ! – Surpriză!
- Les vaches maigres – Penurie
- A nu fi ținut vacile împreună – O relație neintimă
- A vorbi franceza ca o vacă spaniolă – A vorbi prost franceza
- Piele de vacă – Persoană amărâtă
- Vachement – Enorm
Vaca în lume
În timp ceWernerLamperttrăia într-o alpină, a descoperit că vacile aveau un apetit insațiabil pentru, printre altele, poezie. În fiecare dimineață, urca un mic deal până lapășuneunde pășteau vecinele sale bovine. Acolo, citea cu voce tare operele poetului romantic german Friedrich Hölderlin. Vacile se adunau în jurul lui, ascultându-l cu atenție până când termina de recitat poezia respectivă.“Când mă opream… ele se împrăștiau repede”, scrie Lampert. „Dar a doua zi dimineață, erau din nou acolo, așteptându-mă.”
Potrivit lui Lampert, vacile și oamenii au o relație specială, care depășește cu mult citirea improvizată a poeziilor. De aceea, el s-a asociat cu o echipă de fotografi pentru a călători în jurul lumii și a documenta numeroaselerase de bovinecare populează planeta, precum și oamenii care le îngrijesc, lucrează cu ele, le venerează și le mănâncă.
Următoarea sa carte,The Cow: A Tribute, este o odă epică dedicată diversității uimitoare a vacilor și numeroaselor moduri în care acestea au ajutat oamenii să prospere în ultimii 10.000 de ani. De la coarnele îndreptate spre cer alebovinelor Raya-Azebo din Etiopiapână la ochii hipnotizanți aiMontafonsdin Austria, The Cow oferă o imagine completă și captivantă a trupului și sufletului bovinelor din întreaga lume. (Da, afirmă Lampert, vacile au suflet).

Vaci celebre
- Elsie, vaca Borden: Mascota neoficială a companiei Borden, utilizată astăzi în principal pentru promovarea produselor lactate Borden ale Dairy Farmers of America.
- Clarabelle: creată de studiourile Disney în 1928, este iubita lui Horace Horsecollar și una dintre cele mai bune prietene ale lui Minnie Mouse.
- Ada la Ayrshire: vacă de desene animate din primele Farm Journals.
- Ollie de la ferma Elm: în 1930, prima vacă care a zburat cu avionul.
- Vaca doamnei O’Leary: Se spune că a răsturnat o lanternă în seara zilei de 8 octombrie 1871, declanșând astfel marele incendiu din Chicago, fapt pentru care a fost ulterior achitată.
- Vaca care râde: Mascota publicitară a brânzei La Vache qui rit.
- Lani Moo: Din 1921, mascota publicitară a fabricii de lactate Hawaii Gold Meadow Dairy.
- La Petite Sorcière: Cea mai rapidă vacă de curse din lume; a câștigat cursa de uger a World Wide Cow Racing Association în 2004, alergând o milă în 9:18:12.
- Norman: Vițel, apoi taur adult, care a apărut alături de Billy Crystal în filmele City Slickers și City Slickers 2.
- Pauline: Vaca președintelui Taft, ultima vacă care a trăit la Casa Albă.
- Minnie Moo: Celebra vacă Holstein de la Disney World, a cărei particularitate este faptul că are pete în formă de Mickey Mouse pe lateral.
- Chatty Belle: Cea mai mare vacă vorbitoare din lume, din Neillsville, Wisconsin.
- Penny the Cow: Cunoscută local ca vaca educativă a Pa. Farm Show.
- Turkey Hill Cow: Celebra mascotă itinerantă a Turkey Hill!

Cum se desenează o vacă?
Nu uitați să consultațicurs de desen pentru a învăța să desenați o vacă foarte repede.
Aflați mai multe despre vacă
De asemenea, descoperiți toatearticolele de blog despre vacipentru a afla mai multe despre acest animal fabulos.
O colecție pentru pasionații de vaci
Nu uita să vizitezi site-ul nostru pentru a descopericolecția de obiecte și idei de cadouri cu vacădestinate pasionaților de viteși lumiifermei. Vei găsi articole precum:


